Czym są substancje antyodżywcze?
- 472 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 11 marca 2019
- Sprawdzone porady o odżywkach
Rozliczne publikacje na temat żywienia koncentrują się zazwyczaj na przedstawianiu pozytywnych wartości odżywczych, jakie znajdują się w kolejnych produktach żywnościowych. Warto jednak pamiętać, że w uznawanych za podstawę zdrowej diety warzywach czy owocach mogą znajdować się także substancje, które z punktu widzenia ludzkiego organizmu nie są wcale pożądanymi gośćmi: nie przynoszą żadnego pożytku, a wręcz mogą wyrządzić poważną szkodę. Zazwyczaj jest tak, że są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania roślin i z tego powodu trudno mieć pretensje o fakt ich istnienia. Grupa tych związków jest dosyć imponująca i obejmuje takie substancje, jak: szczawiany, fityniany, glikozydy cyjanogenne, taniny, aminy biogenne, czy saponiny. Na szczęście działanie niektórych z substancji antyodżywczych można sprytnie zniwelować lub całkowicie ich uniknąć: temu właśnie służą takie strategie, jak gotowanie warzyw, moczenie roślin strączkowych, unikanie jedzenia surowych roślin lub obieranie ich ze skórki.

- 10 kwietnia 2022
Jak dobrze się odżywiać
- 2 marca 2022
Odżywianie osób aktywnych
- 21 lutego 2022
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
- 17 stycznia 2022
Jak dobrze się odżywiać
Odżywianie osób aktywnych
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
Siedem najważniejszych składników odżywiania
Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm
Olejowanie i odżywianie włosów
Jak działają dobre odżywki?
Skuteczność odżywek dla sportowców