Właściwości odżywcze rzeżuchy
- 728 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 22 lutego 2019
- Sprawdzone porady o odżywkach
Rzeżucha znana jest ze swojego działania moczopędnego, z tego powodu często jest wykorzystywana pomocniczo przy chorobach nerek. Jednak powinniśmy uważać, jeśli zjemy jej za dużo może to spowodować stany zapalne pęcherza moczowego. Z tego powodu należy ograniczyć ilość spożywanej rzeżuchy do kilku porcji wielkości łyżeczki od herbaty w ciągu dobry. Oprócz działania moczopędnego ta niepozorna roślinka zawiera całkiem spore ilości witaminy C i z tego powodu zaleca się ją szczególnie palaczom, którzy cierpią na niedobory tej cennej witaminy należącej do grona przeciwutleniaczy (osoby palące mają aż o 40% mniej wit. C niż niepalące). Rzeżucha jest także doskonałym źródłem witamin A, B, PP oraz K. Specjaliści ds. żywienia zawracają także uwagę na wysoką zawartość soli mineralnych oraz pierwiastków (głównie żelaza i magnezu). Z tego powodu powinna znaleźć się w diecie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Regularne spożywanie rzeżuchy zaleca się w przypadku bronchitu, dolegliwości reumatycznych, anemii, zaburzeniach krążenia.

- 10 kwietnia 2022
Jak dobrze się odżywiać
- 2 marca 2022
Odżywianie osób aktywnych
- 21 lutego 2022
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
- 17 stycznia 2022
Jak dobrze się odżywiać
Odżywianie osób aktywnych
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
Siedem najważniejszych składników odżywiania
Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm
Olejowanie i odżywianie włosów
Jak działają dobre odżywki?
Skuteczność odżywek dla sportowców