Siedem najważniejszych składników odżywiania

Nasze odżywianie powinno obejmować siedem podstawowych składników. Należą do nich: węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, składniki mineralne, błonnik i woda. Każdy z nich powinien być w odpowiednich proporcjach dostarczony do organizmu. Niedobory któregokolwiek powodują spustoszenie organizmu i mogą spowodować poważne stany chorobowe. Jednocześnie nie powinny być spożywane w nadmiarze, bo i to jest błędem. Nasz organizm potrzebuje różnorodności i urozmaicenia. Nawet najzdrowszy produkt, jeśli tylko on jest spożywany, nie przyczyni się do naszego dobrego samopoczucia. Wszelkie diety eliminujące poszczególne składniki nie zawsze są słuszne. Zresztą, co pewien czas, ukazują się kolejne badania, które udowadniają, że dany produkt powinien być wyeliminowany i zastąpiony zupełnie czymś innym. Zaś po pewnym czasie ukazują się inne badania, które podważają zasadność tych pierwszych. Z tego powodu lepiej jest racjonalnie podchodzić do kompleksowego odżywiania i wsłuchać się w potrzeby organizmu. Jest to szczególnie istotne w okresie dorastania.