Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm

Spirulina ma za sobą długą historię wykorzystywania jej do wielu świadczeń zdrowotnych. W wielu częściach świata jest uważana za pożywienie. W rzeczywistości jest to członek rodziny niebiesko-zielonych alg. Jest pełna przeciwutleniaczy, dlatego uważa się, że wpływa na zmniejszenie aktywności wolnych rodników. Wolne rodniki dokonują uszkodzenia komórek przez utlenianie i tłumią system odpornościowy funkcjonowania organizmu. Ale ta potężna roślin pozwala także zachować wiele innych korzyści zdrowotnych i rzeczywiście ma więcej białka niż wołowina czy soja, co sprawia iż jest idealnym dodatkiem do ścisłej diety wegetariańskiej. Ma w sobie również wszystkie niezbędne aminokwasy – tworząc w ten sposób kompletne białko, które jest w 90% przyswajalne. To nie koniec. Spirulina została nazwana najbardziej złożoną żywnością na świecie i zawiera ponad 100 składników odżywczych. Jest bogata w witaminy B-12, posiada beta-karoten, żelazo, miedź, mangan, selen, cynk, składniki mineralne, kwas gamma-linolenowy (GLA), witaminę E i wiele więcej.