Najcenniejsze składniki odżywcze warzyw
- 547 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 13 lipca 2019
- Sprawdzone porady o odżywkach
Dietetycy zalecają, aby każdy zdrowo odżywiający się człowiek zjadał się mniej więcej 1/2 kg warzyw. Jedzenie warzyw jest konieczne ze względu na cenne składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia. Co tak naprawdę kryje się w warzywach? Jednym z najbardziej popularnych warzyw korzeniowych w polskiej kuchni jest marchew. Marchew dostarcza nam między innymi beta-karotenu, który następnie jest przez organizm przekształcany w witaminę A. Beta-karoten i witamina A zapobiegają chorobom nowotworowym, korzystnie wpływają na wzrok. Dodatkowo marchew zawiera regulujący przemianę materii błonnik oraz witaminę C- silny antyutleniacz. Kolejne popularne warzywo to pietruszka. Zarówno korzeń pietruszki, jak i jej natka pełne są witamin i składników mineralnych. Pietruszka jest źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Dostarczają one także potasu, wapnia i żelaza. Warto wspomnieć także o pomidorach, które dostarczają nie tylko potasu i błonnika, ale są także najbogatszym źródłem likopenu. Znajduje się w nich również beta-karoten i witamina C.

- 10 kwietnia 2022
Jak dobrze się odżywiać
- 2 marca 2022
Odżywianie osób aktywnych
- 21 lutego 2022
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
- 17 stycznia 2022
Jak dobrze się odżywiać
Odżywianie osób aktywnych
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
Siedem najważniejszych składników odżywiania
Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm
Olejowanie i odżywianie włosów
Jak działają dobre odżywki?
Skuteczność odżywek dla sportowców