Banany – wartość odżywcza

Banany to owoce, które do Europy trafiają z innych kontynentów, ale są przez mieszkańców kontynenty cenione ze względu na swoje walory smakowe i wartość odżywczą. Kupując banany, należy pamiętać, aby wybierać owoce nieprzejrzałe. Przejrzałe banany są bowiem nie tylko mniej smaczne, ale posiadają również znacznie uboższą wartość odżywczą, a tak w przypadku tych owoców jest naprawdę ogromna. Banany są bogate w witaminy, w tym te najważniejsze dla naszego organizmu – A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo, w ich składzie znajdziemy dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, wapń oraz pierwiastka, którego ilość w tych owocach jest naprawdę duża czyli potasu. Średniej wielkości banan ważący około 100 gramów, zawiera aż 358 mg potasu. Dzięki temu banany plasują się w czołówce produktów, w których znajdują się duże ilości tego obniżającego ciśnienie krwi pierwiastka. Warto o tym pamiętać, gdyż uchodzące za lidera pod względem zawartości potasu pomidory mają go jedynie 237 mg w 100 gramach.