Rodzynki – właściwości odżywcze

Suszone winogrona, czyli rodzynki są bakaliami, które posiadają liczne i cenne właściwości lecznicze oraz odżywcze. Dzięki temu są uznawana za jedne z najzdrowszych przekąsek. Rodzynki wpływają na poprawę pracy układu sercowo-naczyniowego, obniżenie poziomu cholesterolu, a także zapobiegają rozwojowi osteoporozy. Ponadto, ten rodzaj bakalii jest bogaty w jod. Jest to pierwiastek, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Na tle innych bakalii, wyróżniają się także zawartości boru, który wpływa korzystnie na pracę szarych komórek oraz poprawia zdolność koncentracji. Podobnie jak winogrona, rodzynki zawierają resweratrol, substancję należącą do grona antyoksydantów chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem i zniszczeniem w wyniku działania wolnych rodników. Jedząc rodzynki trzy razy dziennie możemy obniżyć ciśnienie krwi. Dzieje się tak dzięki temu, że w bakalie te zawierają spore ilości potasu (749 mg/100 g). Rodzynki są również źródłem substancji zwalczających próchnicę zębów, a osobom aktywnie uprawiającym sport są polecane zamiast batonów odżywczych.