Odżywianie przy przeziębieniu

Zadbać o odpowiednie pożywienie przy przeziębieniu jest o tyle prosto, że wystarczy tylko dobrze się wsłuchiwać w potrzeby swojego organizmu. Kiedy ma się gorączkę, to w ogóle nie ma się apetytu. Oznacza to tyle, że nie trzeba wtedy jeść. Organizm robi wtedy swoje porządki i najlepiej mu nie przeszkadzać, czyli nie obciążać go pokarmem. Kiedy nie ma się gorączki, to z reguły apetyt się ma, tylko niewielki. Organizm sam podpowiada, że nie chce przeciążać się pokarmem, nie chce też mięsa. W chorobie, także przy gorączce, najbardziej ma się ochotę na picie. Zamiast herbaty można podawać herbatkę malinową albo do herbaty dodać plasterek cytryny. Z posiłków najlepszy jest rosół. To potrawa podawana chorym od wieków. Wzmacnia, łagodzi objawy przeziębienia, a nie obciąża nadmiernie organizmu. Zwykle też ma się wtedy ochotę na produkty zawierające witaminę C albo na czosnek czy cebulę. Odpowiednie pożywienie pomoże wyzdrowieć, ale najważniejsze jest wypoczywanie. Warto wziąć parę dni wolnego z pracy, skoro trzeba się bardziej o siebie zatroszczyć.