Jak się odżywiać, aby nie mieć anemii

Przyczyną anemii bywa dieta uboga w żelazo. Żelazo dostarczają organizmowi głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso i ryby. W tych produktach znajduje się łatwo przyswajalne przez organizm żelazo hemowe. Oprócz tego źródłem żelaza mogą być produkty roślinne: zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Produkty roślinne zawierają żelazo niehemowe, które organizm przyswaja słabiej niż to hemowe.
Anemii można zapobiec, jedząc kilka razy w tygodniu potrawy z mięsa wołowego i cielęciny, owoce morza i ryby. Źródłem żelaza mogą być także żółtka jaj, produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, zielone warzywa. Produkty te dostarczają nie tylko żelaza, ale także witamin z grupy B.
Najważniejsza w profilaktyce anemii jest witamina B1 Jej źródłem jest przede wszystkim czerwone mięso.
Leczenie i zapobieganie anemii wspomagają kuracje ziołowe. Jednym z bardzo bogatych w żelazo produktów jest natka pietruszki, z której warto przygotowywać odżywcze koktajle. Można sięgnąć także po suszone liście pokrzywy.