Jak się odżywiać, aby nie mieć anemii
- 692 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 14 sierpnia 2019
- Sprawdzone porady o odżywkach
Przyczyną anemii bywa dieta uboga w żelazo. Żelazo dostarczają organizmowi głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso i ryby. W tych produktach znajduje się łatwo przyswajalne przez organizm żelazo hemowe. Oprócz tego źródłem żelaza mogą być produkty roślinne: zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Produkty roślinne zawierają żelazo niehemowe, które organizm przyswaja słabiej niż to hemowe.
Anemii można zapobiec, jedząc kilka razy w tygodniu potrawy z mięsa wołowego i cielęciny, owoce morza i ryby. Źródłem żelaza mogą być także żółtka jaj, produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, zielone warzywa. Produkty te dostarczają nie tylko żelaza, ale także witamin z grupy B.
Najważniejsza w profilaktyce anemii jest witamina B1 Jej źródłem jest przede wszystkim czerwone mięso.
Leczenie i zapobieganie anemii wspomagają kuracje ziołowe. Jednym z bardzo bogatych w żelazo produktów jest natka pietruszki, z której warto przygotowywać odżywcze koktajle. Można sięgnąć także po suszone liście pokrzywy.

- 10 kwietnia 2022
Jak dobrze się odżywiać
- 2 marca 2022
Odżywianie osób aktywnych
- 21 lutego 2022
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
- 17 stycznia 2022
Jak dobrze się odżywiać
Odżywianie osób aktywnych
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
Siedem najważniejszych składników odżywiania
Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm
Olejowanie i odżywianie włosów
Jak działają dobre odżywki?
Skuteczność odżywek dla sportowców