Jak się odżywiać, aby nie mieć anemii
- 308 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 14 sierpnia 2019
- Sprawdzone porady o odżywkach
Przyczyną anemii bywa dieta uboga w żelazo. Żelazo dostarczają organizmowi głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso i ryby. W tych produktach znajduje się łatwo przyswajalne przez organizm żelazo hemowe. Oprócz tego źródłem żelaza mogą być produkty roślinne: zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Produkty roślinne zawierają żelazo niehemowe, które organizm przyswaja słabiej niż to hemowe.
Anemii można zapobiec, jedząc kilka razy w tygodniu potrawy z mięsa wołowego i cielęciny, owoce morza i ryby. Źródłem żelaza mogą być także żółtka jaj, produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, zielone warzywa. Produkty te dostarczają nie tylko żelaza, ale także witamin z grupy B.
Najważniejsza w profilaktyce anemii jest witamina B1 Jej źródłem jest przede wszystkim czerwone mięso.
Leczenie i zapobieganie anemii wspomagają kuracje ziołowe. Jednym z bardzo bogatych w żelazo produktów jest natka pietruszki, z której warto przygotowywać odżywcze koktajle. Można sięgnąć także po suszone liście pokrzywy.

- 23 lutego 2021
Sposoby na odżywcze koktajle
- 12 stycznia 2021
Ćwiczenia na kaptury
- 9 października 2020
Jak zrobić sześciopak na brzuchu ?
- 7 sierpnia 2020
Sposoby na odżywcze koktajle
Ćwiczenia na kaptury
Jak zrobić sześciopak na brzuchu ?
Trening mięśniowy hit
Co dają gainery ?
Tłuszcz na brzuchu jak najlepiej się go pozbyć ?
Motywacja do wyjścia na siłownię
Ćwiczenia na zewnątrz