Ciecierzyca – właściwości odżywcze
- 1033 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 10 kwietnia 2021
- Sprawdzone porady o odżywkach
Ciecierzyca jest rośliną stanowiąca bogate źródło błonnika pokarmowego. W 100 gramach ciecierzycy znajduje się aż 7,6 g tego składnika. Niedobór błonnika w diecie jest zazwyczaj przyczyną zaparć. Nierozpuszczalne frakcje błonnika, po przedostaniu się do organizmu zaczynają wchłaniać wodę w jelitach, co powoduje zwiększenie objętości stolca. To z kolei bardzo pozytywnie wpływa na ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia prawidłowe wypróżnianie. Dodatkowo, błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest szczególnie pożądane w przypadku osób z nadkwaśnością oraz refluksem żołądkowo-przełykowym (dzięki temu błonnik zapobiega powstawaniu tzw. zgagi). Jest także pomocny w chorobach jelit, m.in uchyłkowatości jelit, czy żylakach odbytu. Część naukowców jest także zdania, że błonnik jest w stanie zapobiegać nowotworom jelita grubego. Zgodnie z opinią ekspertów, dzienne spożycie błonnika powinno znajdować się w granicach od 20 do 35 g. Oznacza to, że stugramowa porcja ciecierzycy, dostarcza organizmowi około 1/3 dziennej dawki tego składnika.

- 10 kwietnia 2022
Jak dobrze się odżywiać
- 2 marca 2022
Odżywianie osób aktywnych
- 21 lutego 2022
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
- 17 stycznia 2022
Jak dobrze się odżywiać
Odżywianie osób aktywnych
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
Siedem najważniejszych składników odżywiania
Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm
Olejowanie i odżywianie włosów
Jak działają dobre odżywki?
Skuteczność odżywek dla sportowców