Odżywcze działanie białej morwy

Morwa jest drzewem, którego owoce przypominają jeżyny. Dzięki właściwościom przeciwgorączkowym świetnie nadają się dla dzieci w okresie przeziębień oraz grypy.
Działają ściągająco na błonę śluzową żołądka oraz poprawiają perystaltykę jelit.
Liście morwy mają podobne właściwości co jego owoce. Działają wspomagająco na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi a jednoczeście działają przeciwdziałająco na schorzenia miażdżycy.
Pochodne zawarte w liściach obniżają wchłanianie węglowodanów w jelitach, powodując znaczne obliżenie hiperglikemii.
Morwy białe były często sadzone jako rośliny ozdobne. Liście są pożywieniem dla gąsienic, a owoc wykazuje duże właściwości lecznicze. Korzeń morwy jest używany przy profilaktyce schorzeń związanych z płucami, działa wspomagająco na astmę oraz przeciwdziała nowotworowi. Morwę można dostać w każdej postaci, także jako supplement diety. W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu znajdziemy suszone owoce, natomiast spożywanie konfitury z morwy spowalnia starzenie się komórek oraz je chroni.