Niezbędne składniki odżywcze

Przed chorobami nowotworowymi i układu krążenia chroni nas odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Chcąc uniknąć wspomnianych chorób powinniśmy zadbać o dietę, która będzie zawierała wapń, flawonoidy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wapń jest składnikiem kości, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Wapń znajduje się także w rybach morskich, warzywach, zielonych algach i soi. Flawonoidy są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki ich obecności organizm lepiej przyswaja witaminy. Flawonoidy oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają jego starzeniu się. Źródłem flawonoidów są głównie owoce, warzywa i rośliny zielne. Szczególnie bogate we flawonoidy są owoce cytrusowe, czerwone buraki, skrzyp polny, miłorząb japoński i czerwone wino. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe chronią przed miażdżycą, ułatwiają przyswajanie wapnia, utrzymują cholesterol na właściwym poziomie. Ich źródłem mogą być tłuste ryby morskie, orzechy włoskie.