Brokuły właściwości odżywcze

Brokuły (nazywane także zielonymi kalafiorami lub kapustą szparagową) to warzywa, które posiadają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne. Przyczyniają się do ochrony organizmu przed rozwojem chorób nowotworowych, wrzodami żołądka, anemia. Ponadto korzystnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku, a także regulują poziom cukru we krwi, co jest niezwykle istotne w przypadku osób chorych na cukrzycę. Tak cenne właściwości brokuły zawdzięczają zawartości witamin, składników mineralnych oraz sulforafanu będącego silnym antyoksydantem. Dzięki temu posiadają wyjątkowe właściwości odżywcze i stanowią jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Ich atutem jest także smak. W porównaniu do kalafiora są dużo delikatniejsze, a co za tym idzie – są smaczniejsze i można jest komponować z wieloma potrawami. A naprawdę warto to czynić chociażby ze względu na zawartość wspomnianego sulforafany, który przyczynia się do blokowania powstawania mutacji prowadzących do rozwoju procesów nowotworowych, a także ułatwia likwidacje komórek rozwijającego się nowotworu.