Banan i jego wartości odżywcze
- 606 Views
- Redakcja radbogroup.pl
- 1 czerwca 2019
- Sprawdzone porady o odżywkach
Banan to tropikalny owoc, z reguły hodowlany w strefie międzyzwrotnikowej. Stamtąd najczęściej jest sprowadzany do naszego kraju. Najczęściej banany osiągają od 10 cm do 15 cm, jednak są wyjątki, które osiągają 30 cm. Statystycznie największym producentem bananów są Indie. Obecnie owoc ten jest praktyczną, odżywczą przekąską dla ludzi starszych zarówno jak i dla młodszych. Banany posiadają wiele różnych wartości odżywczych- witamin, kwasów tłuszczowych, białek, węglowodanów i minerałów. Jego zaletą jest również brak cholesterolu. Jego wartość odżywcza nie zalicza się do niskokalorycznych, dlatego osoby starające się o utratę wagi nie powinny sięgać po ten owoc. Wartość kaloryczna banana to 89 kcal/100g, dlatego banan jest idealną przekąską po treningową dla osób, które uprawiają sport. Spożycie banana dodaje sił, gdyż dostarcza cukrów, które działają jak zastrzyk energii. Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać spożywania bananów, ponieważ posiadają one dosyć wysoki indeks glikemiczny, zwłaszcza owoce bardzo dojrzałe.

- 10 kwietnia 2022
Jak dobrze się odżywiać
- 2 marca 2022
Odżywianie osób aktywnych
- 21 lutego 2022
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
- 17 stycznia 2022
Jak dobrze się odżywiać
Odżywianie osób aktywnych
Odżywianie oraz sport – gwarancja pięknej sylwetki
Siedem najważniejszych składników odżywiania
Spirulina – najbardziej odżywczy pokarm
Olejowanie i odżywianie włosów
Jak działają dobre odżywki?
Skuteczność odżywek dla sportowców